Vat besloten feest, Keti Koti
02 Juli 2006 | Suriname, Paramaribo
Zaterdag was het tijd voor Keti Koti (dag van de afschaffing van de slavernij hier). De naam betekent letterlijk 'kettingsnijden'. Op die dag wordt de afschaffing van de slavernij in Suriname (1863) herdacht. Veel muziek, ouderwetse kledingdracht en lekker eten. De klederdracht is wel grappig: Koto missi is vrouw met jurk. Pangi is voor volwassen vrouw omslag. Kwey is voor pubervrouw en de vrouw is een Kwey-una. Een getrouwde vrouw heeft twee pangi en een angisa (soort braveheart omslagdoek). Kamisa is voor mannen groot (omslag) of klein (lendendoekje). Ben ook nog op de tv geweest en al herkend yessssssss.
Tarik was aan het werk dus 's middags maar weer naar huis gegaan en 's avonds maar gegeten in de stad met Tarik, Carine (verpleeg Gyn), Henrieke en Talia (medico sjaarzen verpleegstage psych) daarna naar het Casino en wel 8 euro verloren. Ooooooeh wat slecht en weer door naar de Starzz. Een pokke-rij van ong een uur later en onze groep die redelijk hard aan het instorten was toch maar binnen beland. Daar op de muziek van Aptijd (geloof locale bekende band) weer gedanst en met wat collega's uit het ziekenhuis gepraat over dat Keti Koti en toen maar weer naar huis. Vandaag dus helaas een beetje brakkie maar goed om even te tikken. Kan ik het allemaal weer even bijwerken.
Natuurlijk is iedereen hier voor Brazilië en Argentinië bij het WK dus na dit weekend zal de sfeer wel wat gaan veranderen op de afdeling denk ik. hihihihihihihih. Vooral Dr Ristie zal er wat problemen mee hebben. Groetjes
ps OK eigenlijk niet heel veel bijzonders gedaan. Zit er nog tm dinsdag en dan over naar de Poli. Geen zin want meestal laat heb ik begrepen.
03 Juli 2006 - 07:16
Mieke:
Ik kijk uit naar de foto's van jou in je kleine kamisa! Hihiiii
kus zus -
04 Juli 2006 - 12:43
Priscilla:
Ik hoop dat je beseft dat jij de enige Allochtoon ben als je op een feestje in Suriname staat. Na keti koti live te hebben meegemaakt moet je weten dat Suriname het land is van de verschillende bevolkingsgroepen. Of niet dan........Ben wel erg blij te horen dat je geniet. -
04 Juli 2006 - 18:58
Lisa:
Jeee Ben, je begint al een beetje een surinaams dialect te krijgen.... Ikke kan dat wel begrijpen!
St vincentius gaat trouwens door.. veel plezier nog en ik spreek je later!